петък, 1 януари 2010 г.

Честита Нова година!


Снощи наблюдавах за кратко време странен феномен, Горан Брегович събра българите да го гледат прехласнато. Много се чудих. Преди много време Биело дугме минаваше за една от най-"западните" югогрупи, ние бяхме затворени в кюпа на желязната завеса и всякаква музика , чуваща се отвъд Калотина ни изглеждаше перфектна. Но да извървиш обратно пътя към "Чае шукария" и да ти пригласят двеста хиляди екзалтирани фенове, четиридесет години след разпадането на Бийтълс, малко странно ми изглежда. Връщане назад към циганията и простотията. Какви ти балкански ритми и пр. увъртания, обясняващи тоталното изпростяване.

Както би рекъл поетът: Като няма прокопсия, плюл съм в тая Азисия...

Тези дни четох книгата на Виктор Ерофеев "Добрият Сталин" . Страшна книга! Та там той казва на едно място ( а преди това си е живял царски в Париж) как Полша му се струвала ЗАПАДНА в сравнение с Москва! ( И на мен ми изглеждаше ЗАПАДНА, впрочем) Така за нас и групите от Сърбия бяха ЗАПАДНИ.

Какво е днес определението за висш пилотаж в културните небеса, пълзенето в торището дори не стига до някаква писта. Контракултура ли? Та дори и утрепаните броеве на "Лик", с кратки публикации-изрезки от ЗАПАДНИЯ печат днес изглеждат божествено духовни, пълни с аромата на разцвета на културата през втората половина на миналия век.
Ние бяхме скопени в литературата, киното, бяхме натикани в менгемето на комунистическата цензура. Вярно, че стъблата на талантите избуяваха и през стоманени мрежи, но някак криви, деформирани.

Заключения не ми се правят. Свирнята на просташката долнопробна чалга, минаваща за възвишени "балкански ритми" ( Вачкова пък да вземе да го обяви за "Великият Горан Брегович"), а всъщност кофти кръчмарска преработка н стари цигански и турски мелодии, имаше и чудодеен ефект: друг път прекарвахме вечерта до Новата година сред истинска бомбардировка, пиратки, гърмежи и т.н., снощи всичко мина в чудна тишина, всички фенове на чалгата се бяха прибрали пред екраните, да гледат концерта.

Благодарско към Брегович, само той може да предизвика такова смиряване на пираткометачите.

1 коментар:

  1. То затова и Емир Костурица се скара с него - обяви го за плагиат. И е прав донякъде... Циганската музика може и да е без авторски права, което обаче не означава, че всеки Сульо-Пульо може да я подписва с чиста съвест.

    ОтговорИзтриване